L - ТЕАНИН таблетки * 20 (L - TEANIN tablets * 20), цена и информация (2024)

L - ТЕАНИН таблетки * 20

СЪДЪРЖАНИЕ: Два блистера по 10 таблетки от 200 мг.

ПОТРЕБИТЕЛСКА ЛИСТОВКА

СЪСТАВ:

L-theanine 200 mg.

-Помощни вещества (пшенично нишесте и вива пур)

Максималната препоръчителна дневна доза от две таблетки Л-теанин съдържа: L-theanine 400 mg.

Какво представлява Л-теанин ?

Л-теанин (L-theanine), е аминокиселина съдържаща се в зеления чай (Camellia japonica,sinensis). Пиенето на зелен чай е много разпространено в страните на Югоизточна Азия от хилядолетия. Напоследък то става широко употребявано в Америка и Европа, поради положителното му въздействие върху организма.

Въпреки че ползата от пиене на зелен чай е известна от древността и се предава през поколенията, научно изследвания върху въздействието му започнаха едва през средата на деветдесетте години на двадесети век, когато беше изолирана и химически проучена съставката Л-теанин (L-theanine), която е в основата за полезните въздействия на японския зелен чай.

В началото на 2000г. вниманието на учените се насочва към физиологичните механизми на действие и различните ефекти върху функциите на организма и специално върху нервната система. Това са изследвания върху животни, върху клетъчни култури от мозъчна тъкан и върху здрави доброволци, извършени в университетски центрове в различни страни на света и особено от японски учени. Научните изследвания доказват, че Л-теанин прониква през кръвно-мозъчната бариера и се разпространява в междуклетъчните пространства на мозъка и мозъчните клетки (астроцитите - имащи отношение към мозъчния обмен и невроните-функционални единици провеждащи възбуждането) и осъществява задръжни процеси (регулиращи възбудните).

Л-теанин по химическа структура е подобен на глутамина, една от трите аминокиселини имащи отношение към процесите на възбуждане и задържане в мозъка - глутаматна киселина, гутамин и гама амино бутерова киселина (GABA). Глутаматната киселина е трансмитер (химичен предавател) на възбуждането, гама амино бутеровата киселина е трансмитер на задържането, а глутамина има роля в обмена и в синтеза на GABA. Л-теанин се намесва, като сходен химически във въздействията, които упражнява глутамина и поради това влияе на процесите на успокояване и стабилизиране в мозъка. Проучванията върху опитни животни показват, че дори повтарящи се изключително високи дози Л-теанин не предизвикват никакви негативни психологически или физически ефекти. Л-теанин може да подпомогне имунната система на тялото, когато то се, бори с инфекция, като увеличава способността на Т-клетките да се борят със заболяването.

Според едно проучване на Института за психично здраве на Япония, 200мг от Л-теанин взет преди лягане подобрява качеството на съня, така че участниците са се сабуждали "по-отпочинали" след един "по-ефективен" сън, без необходимост да спят по-дълго.

В редица нови изследвания проведени в Япония, САЩ, Германия, Швейцария, Китай и др се доказва полезното действие на Л-теанин.

Л-теанин повишава нивото на гамааминобутеровата киселина, която има успокояващ ефект, както и повлиява стойностите на серотонина и допамина, имащи отношение към двигателността, бодростта и доброто настроение („химия на щастието"). По този начин се постига релаксация, запазвайки способността за дейност.

Изследвания при животни и хора са доказали още положителния ефект на Л-теанин върху кръвообращението на мозъка, нормализиране на кръвното налягане, положително влияние върху имунната система и противо-туморен ефект, както и действието на Л-теанин като антиоксидант, съхраняващ живота на нервните клетки включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.

Л-теанинът е одобрен през 1994 г. от японското Министерство на здравеопазването, за използване в храните и понастоящем се използва в повече от 50 хранителни продукта.

През 1998 г. Л-теанин е носител на награда за най-добър нов продукт, а през 2000 г Л-теанин е носител на награда за най-здравословен продукт.

2006. Австралийско изследване на Л-теанин като невропротективен агент и като средство подсилващо когнитивните (познавателни) функции.

2006-2007. Японско експериментално изследване върху животни показва невропротективен ефект при локална недостатъчност на мозъчното кръвообращение.

2007. Японско изследване показващо, че Л-теанин намалява психологичния и физиологичния стрес.

2007. Немско изследване показващо, че изпиването на напитка от зелен чай освободен от кофеин и обогатен с Л-теанин повлиява човешката ЕЕГ по благоприятен начин.

2008. Японско изследване върху мозъчно-тъканни култури от гризачи показа местата, на които влияе Л-теанин в мозъка.

За Л-теанин има общо над сто проучвания публикувани в най-реномирани научни списания. Те определят Л-теанин, като продукт, който, подобрява концентрацията; създава усещане за спокойствие и релакс, намалява умствения и физически стрес и подобрява качеството на съня и улеснява запаметяването при учене, намалява негативните ефекти от кофеина, засилва имунната система, намалява симптомите на предменструалния синдром, нормализира кръвното налягане, съхранява живота на нервните клетки включително и при недостатъчност на кръвоснабдяването на мозъка.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

За хора, подложени на силен стрес, при проблеми със съня и концентрацията.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРИЕМ:

- При хора подложени на силен стрес и безпокойство по една таблета сутрин и една вечер в продължение на 3 дни, след което се приемат по половин таблета сутрин и половин вечер.

- При хора страдащи от безсъние по една таблета сутрин и една вечер в продължение на 5 дни, след което се приема по една таблета вечер.

- При необходимост в моментни състояния на пренапрежение и безпокойство може да се приема една таблета еднократно.

- При напрежение от прекалена консумация на кафе или напитки съдържащи кофеин половин таблета сутрин и една таблета преди сън.

- За засилване на имунитета и намаляване симптомите на предменструалния синдром по една таблета сутрин

- За постигане на по траен ефект от действието, препоръчително е Л-теанин да се приема по половин таблета сутрин и половин вечер в продължение на един до два месеца.

Препоръчително е Л-теанин да се приема половин час преди или два часа след хранене.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

При свръхчувствителност към L-theanine.

При нежелани реакции, приложението на продукта трябва да се прекрати.

Не се препоръчва употребата от деца до 12 годишна възраст, бременни жени и кърмачки.

СТРАНИЧНИ ДЕЙСТВИЯ:

В препоръчаните дози няма. Да не се превишава препоръчителната дневна доза!

Не е заместител на разнообразното хранене!

Продуктът не е лекарствено средство!

Да се съхранява на места недостъпни за малки деца!

ОПАКОВКА:

Кутия с 2 блистера по 10 таблетки + 10 таблетки

СЪХРАНЕНИЕ:

Под 25*С

СРОК НА ГОДНОСТ:

730 дни от датата на производство

L - ТЕАНИН таблетки * 20 (L - TEANIN tablets * 20), цена и информация (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6421

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.