Л-теанин: ползи и странични ефекти - iHealth (2024)

Л-теанинът е аминокиселина, открита предимно в зеления и черния чай и някои гъби. Предлага се и под формата на хапчета или таблетки.

Казва се, че помага за облекчаване на безпокойството, стреса и намалява безсънието.

Преди да го изпробвате сами, научете повече за потенциалните ползи за здравето, както и за всички възможни рискове или усложнения.

Л-теанин: ползи и употреба

Най-известен с това, че помага на хората да се освободят от стреса, Л-теанинът има и други потенциални ползи за здравето, включително:

Безпокойство

Пиенето на гореща чаша чай може да ви помогне да се чувствате спокойно и изследванията показват, че това не само отпуска ума, но и го прави, без да причинява сънливост.

В преглед на пет рандомизирани контролирани проучвания, включващи 104 участници, четири проучвания свързват Л-теанин с намален стрес и тревожност при хора, изпитващи стресови ситуации.

Друго проучване, публикувано в Journal of Clinical Psychiatry, се фокусира върху хора, живеещи с шизофрения или шизоафективно разстройство. Изследователите установяват, че Л-теанинът намалява тревожността и подобрява симптомите.

По-добро фокусиране

В комбинация с кофеин, Л-теанинът може да помогне за увеличаване на фокуса и вниманието.

Малко проучване установява, че комбинация от Л-теанин (97 mg) и кофеин (40 mg) помага на група млади хора да се фокусират по-добре по време на трудни задачи. Нормална чаша кафе съдържа 95 mg кофеин.

Участниците в проучването също се чувстват по-будни и по-малко уморени като цяло.

По-добър имунитет

Някои изследвания показват, че Л-теанинът може да подобри функцията на имунната система на организма. Едно проучване, публикувано в списание Beverages, установява, че Л-теанинът може да помогне за намаляване на инфекциите на горните дихателни пътища.

Друго открива, че катехините на зеления чай (антиоксиданти) и теанинът могат да бъдат ефективни за предотвратяване на грип.

Друго проучване на доверен източник установява, че Л-теанинът може да помогне за подобряване на възпалението в чревния тракт. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят и разширят тези констатации.

Тумори и третиране на рак

Л-теанинът също се свързва с усилване на антитуморните ефекти на някои химиотерапевтични лекарства. Поради тези обещаващи открития изследователите очакват, че Л-теанинът може също да помогне за подобряване на способността на химиотерапията да се бори с рака.

Въпреки че няма категорични доказателства, които да показват, че чаят предотвратява рака, редица проучвания показват, че хората, които редовно пият чай, имат по-ниски нива на рак.

Изследователи на едно проучване в Китай установяват, че жените с диагноза рак на яйчниците, които пият поне една чаша зелен чай на ден, живеят по-дълго от тези, които не го правят.

Друго проучване, което разглежда пиещите чай, в сравнение с хората, които не пият, установява, че жените, които пият зелен чай, са с 32% по-малко склонни да развият рак на панкреаса.

Поддържане на кръвното налягане

Л-теанинът може да бъде полезен за тези, които изпитват повишено кръвно налягане в стресови ситуации.

Едно проучване установява, че при хората, които обикновено имат по-високо кръвно налягане след специфични умствени задачи, L-теанинът помага за намаляване на повишаването на кръвното налягане.

В същото проучване изследователите отбелязват, че кофеинът има подобен, но по-малко благоприятен ефект.

Някои изследвания показват, че Л-теанинът може да бъде полезен за добър нощен сън, което може да се дължи на това, че спомага за насърчаване на релаксацията.

Изследователи в едно проучване установяват, че дози от 250 mg и 400 mg Л-теанин значително подобряват съня при животни и хора.

Друго заключение е, че 200 mg Л-теанин помагат за намаляване на сърдечната честота в покой, което сочи към способността му да насърчава релаксация.

Л-теанинът може също да помогне на момчетата с диагноза разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) да спят по-добре.

Друго проучване разглежда ефектите на Л-теанин върху 98 момчета на възраст от 8 до 12 години. На рандомизирана група са дадени две таблетки за дъвчене от 100 mg Л-теанин два пъти дневно. Другата група получава плацебо хапчета.

След 6 седмици групата, приемаща Л-теанин, има по-дълъг и спокоен сън. Въпреки че резултатите са обещаващи, са необходими повече изследвания, преди да могат да бъдат доказани като безопасни и ефективни, особено за деца.

Други изследвания показват, че Л-теанинът подобрява качеството на съня при диагностицирани с шизофрения.

Л-теанин: рискове и странични ефекти

Няма потвърдени или преки странични ефекти от консумацията на Л-теанин. Най-общо казано, безопасно е да пиете чайове и да приемате добавки, които съдържат Л-теанин.

Но е важно да се отбележи, че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не регулира добавката. Производителите на тези продукти носят тежестта на отговорността да гарантират, че продуктите им са в безопасност.

Въпреки това, въпреки че някои изследвания показват обещаващи резултати за антитуморните свойства на Л-теанина, чайовете, които съдържат аминокиселини, могат да имат други съставки, които могат да бъдат вредни за хората, лекувани от рак.

Според Memorial Sloan Kettering Cancer Center, полифенолът EGCG, открит в зеления чай, може да намали ефикасността на някои химиотерапевтични лекарства, като бортезомиб.

Поради тази причина е от решаващо значение тези, които приемат химиотерапевтични лекарства, да говорят със своя лекар, преди да пият зелен чай като част от техния план за лечение.

Въпреки че не са съобщени странични ефекти от приема на Л-теанин, поради съдържанието на кофеин, консумацията на големи количества зелен чай може да доведе до:

гадене

разстроен стомах

раздразнителност

Жените, които са бременни или кърмят, също трябва да ограничат количеството приет чай, за да избегнат прекомерния прием на кофеин.

Най-добре е да попитате вашия лекар за това, което е безопасно за вас. Същият съвет се отнася и за децата.

Л-теанин в iHealth

Добави в "Любими"

Бърз Преглед

Аминокиселини

Now Foods – L-Theanine 100 mg – 90 капсули

61.00лв.

Л-теанин: ползи и странични ефекти - iHealth (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 6417

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.